Hypocrisie bij protesten in Amsterdam en Den Haag

350 tot 400 mensen die dicht op elkaar staan te schreeuwen en te zingen. En (nagenoeg) niemand die er wat van zegt terwijl twee weken eerder heel Nederland op zijn kop stond toen op een andere plek in het land mensen hetzelfde deden.

Op zondag 14 juni was er in Den Haag een protest tegen de anderhalvemetersamenleving, anti-fascisten en Black Lives Matter. Op het Plein stond een opeengepakte massa mensen. Er kwam support van verschillende kanten op Twitter, zoals van de door FvD en PVV graag geziene ElsPVV ( https://twitter.com/ElsPVV_?s=20 ). Verder kwamen er weinig nieuwsberichten over deze demonstratie.

Twee weken eerder op 1 juni was er ook een protest. Naar aanleiding van het sterven van George Floyd door politiegeweld kwamen er duizenden mensen samen op de Dam in Amsterdam. Black Lives Matter was de lijfspreuk die dag en de demonstratie ging over het aankaarten van institutioneel racisme zowel in de Verenigde Staten als in Nederland. Dit werd gevolgd door andere demonstraties in vele anderen steden in Nederland. Het protest van 14 juni kan deels gezien worden als een tegendemonstratie tegen de Black Lives Matter demonstraties van de weken daarvoor.

14 juni bleef het stil, maar op de demonstratie in Amsterdam reageerden men héél anders. Er kwam veel kritiek op burgemeester Femke Halsema omdat zij niet ingegrepen had toen er te veel mensen bij elkaar kwamen en ze de verplichte 1.5 meter niet kon handhaven. Half (rechts) Nederland was woest, Halsema had een ‘superspread event’ gecreëerd en het was ‘een klap in het gezicht van de zorg’, waar net het aantal besmetting met COVID-19 onder controle leek. Los van het feit dat dit laatste argument al inherent hypocriet is omdat er niet zo’n ophef was over de volle stranden met hemelvaart of de menigte mensen in het Vondelpark. De woede tegen Halsema leidde tot vragen in de Tweede Kamer en een debat in de gemeenteraad over haar functioneren en een motie van wantrouwen van de VVD omdat zij de 1.5m maatregelen niet kon waarborgen. Deze motie werd gesteund door de Partij voor de Ouderen en FvD, zelf een grote tegenstander van de 1.5m maatregelen. De discussie ging vrijwel alleen over het demonstreren, het onderwerp racisme kwam bijna niet aan de orde.

Over het functioneren van waarnemend burgemeester Remkes is nog niet gesproken, zijn nog geen Kamervragen gesteld, geen debat aangevraagd en sociale media ontploften niet. Er zijn weinig tot geen reacties in de media op de demonstratie van 14 juni. Wat kan het verschil in reactie tussen de twee demonstraties verklaren? Waarom was men woest op Halsema, en zijn er nu mensen, zoals Els PVV, die de demonstratie van 1 juni veroordeelden, maar die van 14 juni steunden? Ik denk dat er vier mogelijke motieven zijn die op verschillende mensen van toepassing zijn:

  1. Je bent tegen de demonstratie om het onderwerp. Deze mensen steunen het Black Lives Matter protest niet omdat ze zelf racistisch zijn en/of ze ontkennen dat er racisme, institutioneel of anders in Nederland plaats vindt. Je kunt dit het racistische motief noemen.
  2. Je hebt een hekel aan Halsema omdat ze een vrouwelijke burgemeester is. Op Twitter waren veel walgelijke berichten van seksisten jegens Halsema en haar vrouwelijke verdedigers, zoals te zien in deze thread: https://twitter.com/myrtezonderh/status/1269581267693121536 Dit is het seksistische motief.
  3. Je hebt een hekel aan Halsema omdat ze (Groen)Links is. Er kwam vooral kritiek op haar acties vanuit partijen als de VVD en FvD. Ook rechtse schreeuwer Jan Roos liet in ieder geval een politiek motief zien toen hij bleef tweeten dat Halsema als ‘activist’ bij de demonstratie was omdat de een button op had die refereerde naar de afschaffing van de slavernij. Voor de afschaffing van de slavernij zijn als ‘links’ bestempelen is uiteraard überhaupt vreemd en komt met bijzondere implicaties over het ‘rechts’ van Jan Roos. Dit is het politieke motief.
  4. Je hebt, zonder zelf expliciet racistisch te zijn, de bovenstaande selectief toegepaste argumenten van seksisten, racisten en cynische politici overgenomen. Dit is denk ik één van de meest voorkomende motieven. De overweldigende golf op sociale media en het nieuws met kritiek op Halsema en weinig discussie over racisme heeft natuurlijk invloed op veel mensen. Die namen de talking points van wat ze horen over zonder de motieven van die anderen te herkennen. Dit is het onwetende motief.

Welk motief je ook hebt, het blijft me verbazen dat hetzelfde feit: de anderhalvemetersamenleving negeren, in het ene geval heel Nederland in rep en roer brengt en in het andere geval geen aandacht trekt. Of gaat het om het afleiden van het onderwerp. Willen we niet geconfronteerd worden met racisme. Niet erkennen dat het ook in Nederland voorkomt. Heisa maken om de vorm om de aandacht van het onderwerp af te leiden. Zodat we niet hoeven te luisteren naar de onaangename waarheid.

Als je je wilt verdiepen in de strijd tegen racisme, kijk dan op https://www.withuiswerk.nl/ .